Wednesday, July 7, 2010

Happy 27th Month my Princess....


Owwhhh hari nih 7 Julai 2010...genap usia alesha 27 bulan...
uishhh...baru semalam duk baca entry2 masa ngandungkan alesha..
since blogspot buat hal..komen semua tak appear kann...so duk khatam entry ngandung alesha...dari saat mula tahu sampailah ke saat melahirkan...
lepas tu duk baca pulak entry2 dari alesha dilahirkan sampailah ke sekarang ni...
rasa macam sekejap je...SEKELIP mata...anak dulung saya dah 2 tahun 3 bulan..
sekelip mata anak sulung saya dah jadi kakak yang sangat prihatin...
hurmmmm...semenjak alesha dah petah bercakap2 nih..
saya selalu seronok layan kerenah dia...
so hari ni...
sebagai meraikan ulangtahun alesha ke 27 bulan..
saya nak share antara dialog2 dia yang mencuit hati...
owwhhh ya sebelum lupa..beg digalas alesha tu hadiah saya menang contest wajah seiras yang dianjurkan oleh puan nurul mama khayra...

Situasi 1 : saya, alesha dan aisy sedang baring di atas katil...
kedua2 putera puteri saya sedang menghisap botol masing2...
saya saja nak bangkitkan kemarahan alesha...
saya peluk dan belai aisy..sambil mulut tak henti2 cakap..aisy anak ummi kan..aisy sayang ummi kan...ummi sayang aisy...
terus alesha lepas botol susu..naik atas badan saya..
Alesha : ummi ayang tatak kan..tatak ayang ummi..(sambil cium2 pipi n mulut saya)..lepas tu yang buat saya tak tahan...dia pegang pipi saya...terus nyanyi ...
ibu ibu..engkaulah atu atiku...biya..ku euka.....
teruslah saya gelak....

Situasi 2 : dalam kereta pulang dari ambil budak2 di umah mama n abah...lali di kawasan playground...
Alesha : ummi...tatak nak pi aman boweh ??
saya : tak boleh..taman tu banyak DOG...
Alesha : adak pun ummi..tu ada abang dengan tatak main adak pun dog..
Saya : tak boleh la sayang....ummi kata tak boleh...nanti ummi nak pegang kakak lagi..nak pegang adik lagi...
Alesha : a-ih pi umah mama...tatak nak pi aman dengan ummi..a-ih pun...acau...

Situasi 3 : kami dari umah mama n abah alesha..lepas dinner..masa dinner tu ada teacher sekolah angah (anak mama n abah) dengan anak lelaki dia...alesha bukan main syok duk main ngan danial sampai menari2 ballroom dancing semua cukup...lepas tu dah balik umah..saya saja je cakap :
saya : hurmmm abang balik dah kan..
Alesha : ha..abang balik dengan ticer..
Saya : sian kakak..
Alesha : tian tatak kan ummi...tatak tai (cry) abg ayik...uuuuuu uuuuu...(sambil tenyeh2 mata)....
adoi la...kecik2 dah pandai ngorat nih...jenuh laaa...


Banyak lagi la dialog2 dia.....nanti2 saya buat pulak ehhh...
daaaaaaaa




8 memo menunggu dibaca:

lily azliyana @ mama zara said...

Happy 27mth alesha..makin rancak die bercakap ek..Zara plak still ngan cakap pelat die tula..haha

mama_iris said...

elok lg beg tu?hehehhe....
aloorrrrr.......somey la dia suh aisy p umah lain....huhh

Diamilikku said...

lily : hehehhe..tu lah..makin petah dah....geram je dengar..nanti turn zara pulak..

mama iris : haah elok lagi...masih terpelihara..tu gambar baru tau..semalam amik

zue @ annaleeya said...

olorrr... pandai ckp tuh...
tp penat kan su nak layan ckp... sama mcm airel, omeh sgguh mulutnya...

airel plak 12hb nih genap 27 bln...

Aleeya said...

da beso anak dara hehehe, wah2 dgn henbeg kitty yer..kemain lagik begaya ..kalah la ummi camneh hehehe

hajarus said...

hepy 27month alesha... makin petah dier bercakap yer... ;d

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

wei sat ja rasa noh..lps ni masuk 3 thn alesha cakap cara lagu mana pulak tak tau la...dok baca2 dialog alesha ni cara dia mcm dia ikut ja apa hang cakap. irsa jauh sekali nak ikut. aku pulak yg ikut dia.

Diamilikku said...

kak zue : oowhh..airel ngan alesha tak jauh le kak kannn

Yaya : hurmmm...tapi dia tak pandai tiru ummi dia posing lagi macam damia anura...hehehhehe

hajar : tq dear...kalau jumpa hajar mesti dia cakap tak berenti2..silap2 ajak hajar menari sama..hehhe

eza ; hang kena cakap teruih dengan dia..kalau hang pelat nanti dia pelat..aku memang selalu bercakap teruih dengan dia....nih advice dari paed kat aku la..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin