Tuesday, July 27, 2010

Kepimpinan Melalui Teladan


Budak2 kan dikatakan senang meniru gaya dan perbuatan orang yang lebih berusia daripadanya..dalam kehidupan seharian, kanak-kanak akan memerhatikan apa sahaja perbuatan atau tingkah laku indidvidu di sekitarnya dan selepas itu pasti akan mencubanya sendiri..saya rasa semua arif tentang hal ini kan..so bagi orang macam saya yang ada dua org anak dah ni..saya selalu berpesan pada diri sendiri dan juga mr papa serta alesha..untuk behave dan berbuat baik sebagai teladan untuk aisy...tapi masalahnya skrg...dah terbalik kot..Kalau tgk gambar di atas tu rasa2 sape tiru sape???
hurmmm...bukan aisy yang tiru alesha ok..
alesha yang meniru aisy..
aisy memang sangat adventurous..selalunya dia yang akan explore sana sini..as compared to alesha...yang development dia sangat mengikut step by step..
tapi aisy nih pulun nak buat semua walaupun tak sedar umur baru 10 bulan seminggu..
bab memanjat dulu2 alesha sangat tidak suka ok..tapi bila tgk adik duk panjat kusyen..
dia pun sama naik memanjat sama..pastu bila adik merangkak masuk bawah kerusi meja..
dia pun ikut sama jugak...takde langsung nak layan bila kita tegur...
adik mengutip apa2..dia pun kutip sama..
sampaikan saya tegur kata :

nih adik yang ikut kakak ke kakak ikut adik..
kakak kan dah big gurl..patut kakak ajar adik mana elok mana tak elok..
nih kakak sama naik ngan adik..

boleh gelak je lah alesha..agaknya syiookk main ala2 baby ngan adik dia kot..
sabar je lah saya tiap2 hari....

11 memo menunggu dibaca:

@>--ummi zahra--<@ said...

alahai..ni ade potensi kakak nak kena buli dgn adik ni...hehehe..
yelah sue, agak nyer budak yg lahir 2009 ni, mmg suke explore kot..zahra pun mcm tu..bende2 berat pun sibuk nak angkat..hihihi..

Aleeya said...

damia mcm aisy..dlm kete nak manjat nak gayut..huhhh kita yg letih nengok depa neh kan..

Mrs SM said...

dlu kakak sorg2.. main sorg2.. ni dh ada adik kan..... hehehhe dia plak syiok tiru gaya adik no..

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

irsa x dak sapa2 pun utk dia tiru tapi dia mmg kaki panjat lam keta..naik atas carrier and duduk atas gear bagai..dia bukan mau kena ikat kalau duduk lam carrier. hang blh syiok tgk gelagat alesha dgn aisy..aku pulak dah naik tensen bila irsa buat perangai camni

mama_iris said...

alesha dah dpt kawan tu yg baru nak pandai explore semua benda.....hehehhehe....khayra pon kalo ada sepupu dtg...benda yg dia tak penah buat pon dia teringin nak buat......

Diamilikku said...

Mimie : haaa agaknya lah kan..hehehhehe....tapi tak mo lah kakak buli adik..mintak2 lah berkasih sayang je kdua2nya...

yaya : Aisy nih nak riba sambil bawak kete pun susah ok..tak duk diam..alesha dulu behave jer..

Sue : tu lah..baru nampak kakak tu enjoy sikit....hehhehe

Eza : aku boleh relax sebab kete nih dah stop depan umah..tu yang aku snap pics..maunya kete duk jalan aku tensen jugak..hahahhaha

Nurul : tau takpe..so cepat2 bagi khayra kawan ye

Diana said...

hahahhaa....kenapa aku rasa anak2 kita ni sama lebih kurang? ieta kata damia dulu masa umo 8bln ke atas la yg start buaih kampoi balik segala step development, mcmidlan dgn aisy la ni...hehehe..
Go Aisy Go! Kasi ummi dgn papa pening lg ekkk?*smooch smooch*

iEtaFAkyR@ said...

sifat "kanak2 baby" (err ni pinjam vocab damia sat) masih dlm diri la tu. dia kan baru nk membesar n membuaihh, so bila ada geng sungguh la teruja! layan ja sone weh... lama2 penat brenti la depa. :D tp reti penat ka bebudak nih. tidok le aku yakin! ahhahaha

Diamilikku said...

DD : tu lah pasai weh...agak2 hangpa lah kan..kalau kita temukan hero2 dan heroin kita nih kan...6 of them apa akan jadi????

Ieta : soalan sama untuk hang jugak..lalalalla....tu lah ..depa reti ka penat masalahnya..aku ja yang tau penat la nih

Yan said...

owhh alesha sebelum ni tak suke memanjat2la eh... takler terjerit2 yer tak???
klu qis kat umah ni... semenye nak panjat.. grill panjat.. sofa uma dia panjat pastu wat gelongsor plak... adoii
dah tak larat nak larang2 atau jerit2... pantau jek..

Diamilikku said...

Yan : alesha ada memanjat..tapi takde lah teruk..skrg nih makin teruk..nak panjat meja kerusi semua

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin