Tuesday, July 6, 2010

Tangan Mulut Sama Naik


Beruntung oooo ada anak sulung perempuan..
malam2 boleh tolong ummi buat keje...
nih baru umur dua tahun 3 bulan..
dah boleh diharap dah tolong ummi...
tapi bila alesha buat keje...
tangan ngan mulut sama naik...Aisy kan semakin membesar..
so dia semakin aktif mengutip apa jua benda di lantai..
selalu kakak la suka bebel...alesha ngan aisy sangat berbeza..
kakak dulu kurang mengutip...adik nih celah2 tempat tersembunyi pun dia boleh jumpa...kutip masuk mulut...memang kena pastikan kemas betul2 ahh..
kadang2 tu benang karpet pun dia cabut nak masuk mulut...aduh laa..
risau sungguh saya ngan aisy...
ada petua tak nak kurangkan aktiviti kutip mengutip nih???
So bila malam tiba...
adalah sesi kemas mengemas sikit...
tapi yang saya nak citer nih..sesi alesha..
dia makan pastu kasi tumpah...

"alamak ummi..umpah...tatak apu na ummi..."

terus pi amik penyapu n mula sapu..
sambil2 sapu tu mulut duk pok pek pok pek..

saya tanya kakak cakap apa...

"tatak apu ampah..ati a-ih upa (jumpa) aaa...eii yek yek"

hahahaha...so cute la alesha...
tahu pun dirty takut adik jumpa..
tgh sapu ada lagu best..
member stop dulu layan lagu...
hurmmm...bertuah jugak kadang2 ada anak perempuan yang boleh diharap ni..
baju2 dah pandai masuk mesin basuh..
lepas makan pinggan mangkuk dah pandai letak kat singki...
kalau tumpah dah pandai sapu lap...
sekarang dah pandai nak suap kat adik...My big baby girl...who's turning to be 27 months tomorrow...
makin keletah dan makin menggeramkan...

masa tido lagi banyak keletah...

tatak peluk a-ih...ummi peluk papa naih naih....

tapi sekejap je..lepas tu satgi mula ahh..tatak nak big yug ummi..nak big yug papa.....pastu kalau sebelum tido tu..berapa kali nanti dia pi usap pipi adik..usap rambut adik...cium adik...peluk (slow slow)...tepuk2 adik...
sangat kakak sungguh...hurmmm..patutla org kata tunggu anak dua tahun kan baru plan for another anak...tapi saya tak sabar2 belum dua tahun dah bagi adik kat alesha...tapi kira okaylah..membesar bersama2...
hehehehheheh...




10 memo menunggu dibaca:

aramis2177 said...

ohh sgt sweethyaaa alesha nih!!!!! mmg sungguh2 kakak solehah laa dia! hahhaha...sangat comei mulut ia duk berletiaq tuh.....mmg untung ada anak pompuan sulung nih!!!! xpa sone...xkisah la gap jauh ka dekat...sumer tu rezeki dr Allah....

hajarus said...

so sweet ;d

@e_da said...

bertuah tul ada anak dara yg rajin camni la... mika pun sama suka mengutip aritu daun dlm mulut dia.. hihi....

Naddiea said...

sone,lega kan anak sulung pumpuan.mcm aku walaupun boy anak sulung tp boleh la harap sikit2.haha...sikit je okeh.yg lebih tu suh jd pengawal ka spy ka buleh la.hihi..

lily azliyana @ mama zara said...

bijaknye alesha..pndai ngemas takut adik jumpe sampah ek..hehe..tp tgk pengaut smpah tu mmg dh rendah dah..mesti ummi saje bagi rendah nak psycho alesha wat keja..ehehehehe (sori kak su..gurau jek...=p )

Diana said...

amboi rajinnya anak dara en nazmizan niiii...kalau anak sulung aku boy, dah book buat menantu...hihihihihi...
Nisa ada gak lalu stage 'rajin' cenggini, skrg tau komplen jer..hahaha

Naddiea said...

sone,aku pun dh komem td tp x keluaq...huhuh...apa2 pun rajin ank dara hng noo...baguih2..

@>--ummi zahra--<@ said...

sweet nyer alesha..mmg dah kakak yg penyayang lah..

iEtaFAkyR@ said...

hehehee....tringat entry aku kat blog frienster dulu.pic damia ngan batang penyapu pun stil trsimpan dlm cd. mmg menarik kan tgk kekanak bijak cenni. semoga kerajinan dia berterusan smpai ke besar yer. Amin.

fham5579 said...

tu yg aku kata kt blog ita..nmpk la beza kakak ni berbanding abang ni...kecik2 dh ada ciri2 kewanitaan kan...anak aku boyish sungguh..kira nk main ja...buli g adik ada arrr..nk tgk dia sj2 nk pi sayang adik sorila.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin