Wednesday, November 5, 2008

Alhamdulillah

UPDATE ALESHA
=============================

Petang semalam saya sampai rumah dari opis lebih kurang jam 6.30 ptg..alesha tido..abah kata..tepat 5.30 ptg je dia dah menggelupur ajak duduk luar..mcm nak tunggu ummi balik keje...Mungkin kebosanan menunggu..last2 alesha tertido di bahu abah...by the time saya balik..dia memang dah lelap..tapi bila saya tanya abah pukul berapa dia tido..terus mata alesha terbuka..agaknya sebab dengar suara saya kan..mungkin dia betul2 rindukan ummi..hurmmm kesian alesha..ummi terpaksa gi keje sayang...then lepas saya cium dahi n pipi alesha dia terus tido balik...Tapi waktu maghrib Alesha bangun..kembali meragam dan menangis...bibir merah je..
Saya dah mula gelabah balik..tak tau nak buat apa...last2 saya gi amik air asam jawa n letak kat kepala alesha...harap2 dapat meredakan panas badannya...Lepas cakap phone ngan Mr papa alesha dah kurang merengek..tapi still nak berdukung je...tak lama lepas tu dia tertido balik..Masa tu lah my big bro call..tanya baby demok dia...then suruh saya pegi beli ubat kat farmasi..ubat demam yang masuk ikut bontot..sebab katanya:
"Rasanya ubat demam yg Doctor bagi tu underdose..besa ahh..alesha kan Demok...so ubat tu tak immune ngan dia..macam tisya dulu jugak..slalu under dose..dah masuk ubat ikut bontot baru okay"
Dan bermacam2 lagi nasihat termasuk suh saya beli thermometer nak check temp alesha..Lepas dinner saya ngan abah terus keluar gi Farmasi..beli ubat Voron 5 biji dan terus cari thermometer...Balik jer..tgk alesha dah jaga...Saya amik thermometer check suhu badan dia..39.5'c...gila panas...memang conform demam...saya terus bukak pampers kononnya nak tukar ahh...then terus masukkan ubat..then bagi alesha ubat batuk n selsema yg KMC bagi...tepuk2 dia sket terus tido...(masa tu kul 10.30pm)...Alhamdulillah...alesha tido nyenyak sampai lah pagi nih...Kul 5.45 dia bangun serentak ngan jam hp saya berbunyi..saya pegang badan dia dah tak panas...lega rasa...bancuh susu bagi dia minum..then saya mandi..alesha saya tinggalkan dengan hp saya..(dia duk borak ngan papa dia...kebetulan saya dapat hadiah dari celcom kan..free call to 8pax no...so saya dail no mr papa..bagi phone kat alesha..biar ahh di berborak..saya gi mandi)....lepas mandi saya siap2 nak gi keje..owan dah amik alesha nak bawak pusing2 naik kete...Lega saya tgk mulut dia kembali bising mcm slalu..dah gelak2...dah happy...ceria je muka...

**Saya ke opis dengan hati yang lapang**

8 memo menunggu dibaca:

MariaFaizal said...

Alhamdulillah baby Alesha gets better now.What Hisham advise tu memang betul coz akak always makes sure that ubat bontot in stock kat rumah.Even anak2 jrg demam sejak dah jadi full time housewife nih, just in case.Satu lagi my mom (she was a neonatal nurse dulu) advise if temp high sgt,pasang air-con & jgn selimut baby (to reduce temp jugak).And...Betul!Betul!Sue ckp tu yg we'd call anak punya full names bila marah.Kih kih

Diamilikku said...

betul ahh ka maria...
kalau selimu takut nanti kena tarik (sawan) plak..

Dj Epoi said...

Salam....
Moga gibik2 Alesha sihat sentiasa....
Dj Epoi seronok tgk Baby Girl...almaklumlah dah 2 dah hero,Mudah2an yg num 3 ni Baby Girl....AMIN

Tentang Dust Stop tu...cuba carik kat Hardwareshop yg besar2 cikit...kalau kedai2 kampung rasanya mmg takder pon...
p/s Cayalah, Abg Atlit kita pon pandai Tukang nooooo.o.o.o

AISHAH roslan said...

nampak susut dah sket alesha

*SiRibenMerah said...

alahai..
kecian nye anak ayang neh..
windu ayang le tuh..
hukssssssss..


ayang pon windu alesha..=(

aramis2177 said...

Sone,
betui apa yg kak kimi kata tuh....jgn selimut baby though ada gak org tua2 yg suruh selimut kalau demam....bg duk lam aircond..peh tu make sure selalu ada spare ubat voron tuh...mmg yg tu antara yg bagus..ni pun nasihat dr doktor gak ni...kak farah mmg seriau kalau anak2 demam ni..coz faihana ni penah kena 'tarik' even xlama..dlm seminit camtu..tp still ketaq kepala lutut kan...hopefully alesha dah 100% lega demam dia....
muahhssss!!!! u take care too sone...

Diamilikku said...

Mr DJ : tq bro...insya allah sy mendoakan bro dapat baby girl..syokk aaaa..baju cantek2....

SRM : esok balik dak?

Aishah : dukung dia pun dah rasa ringan sikit..memang nampak susut lah..

Kak Farah : Sone tau ada ubat masuk kot bontot tu..tapi tak ingat nama..semalam baru abg bgtau nama ubat tu voron...hehehhehehe..sangat risau..alesha belum 100% lagi..sone duk monitor je lah nih

eida.. said...

alhamdullillah.. lega nya dengar aleysha dah ok... dulu sy selalu dgr citer icha ni dr iyra.. sy suka tgk gambar2 dia kat blog iyra.... sbb tu sy dah rasa syg kat aleysha.. akak doakan sy dpt baby cam aleysha ek...( dah 2 kali misscarriage).. huhuh

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin