Tuesday, November 18, 2008

Ingat dan Mengingati

Hari ni...pagi ni..sedang saya menikmati sarapan dengan mr papa...
saya menerima satu sms...
bukan sms ugut..bukan sms bunuh..dan bukan juga sms dari lelaki yg ingin berkenalan..
hahhahahaha..
tapi sms dari seseorang yang saya kira boleh dipanggil ayah...
usianya 60 tahun saya rasa2 lah...
bekas majikan saya di Utusan Malaysia...
smsnya berbunyi..

**salam..su apa khabar.. semoga sihat semua..### mintak maaf kalau ada salah.. mintak maaf inadvance takot tak sempat.. Datuk Siraj (Sirajudin Rafia) meninggal tiba2 je ketika kenduri.. ramai kawan geng ### di Utusan dah takde.. mungkin ### next...Maaf dan halal semuanya ye**

### nama pengirim yang terpaksa disensorkan...

Baca je msg tu saya terus rasa seram sejuk..terus hp tu saya tunjukkan pada mr papa..
Takut lah jugak saya..sebab bos saya nih sangat rapat dengan saya..
wedding saya pun dia attend tau walaupun nun jauh di kampung suami di Terengganu...
Sepanjang saya di Utusan..sangat susah untuk menjaga hati bos ini..
kuat merajuk..cepat terasa...kalau dibangkang sikit..mulalah diungkit...
tapi apa2 pun saya tau..dia buat semua tu untuk kebaikan kami semua..
bagi saya..tak susah...sekadar ikut apa sahaja yang dia nak...(i mean dalam keje okay..bukan di luar batasan norma manusia)..
Tapi kan...lepas baca msg tu berulang2 kali..
memang saya rasa sesuatu sangat...
mungkinlah kan..org yang nak menemui ajalnya ni..akan dikurniakan rasa..firasat...
selalunya dalam 100 hari sebelum saat kematian akan mula mendapat rasa dan firasat...
.
.
mengimbau detik kematian arwah mama tersayang...
tarikh meninggal 7 Mac 2006...
Sebulan sebelum tarikh tu..mama dah mula bercakap merapu2..mcm sms diatas...
dah mula masak masakan yang macam2..(yg selalunya dimasak time raya..or semua berkumpul) tapi kali ni dimasak di saat berdua dengan abah...
Dua minggu sebelum tarikh tu...saya call mama..nak dapat confirmation tarikh mama untuk operation jantung..saya nak isi borang cuti masa tu...
mama cakap..admitted 2 Mac..operation 3 mac...kakak amik lah cuti sampai 7 mac..jaga mama...
kalau boleh la..kalau tak boleh takpa...so saya pun is form cuti dari 1 hingga 7 mac...lepas tu...on the 2nd ..saya abah n mama pun bertolak ke hospital Pulau Pinang..operation mama buat kat situ...Gambar abah n mama tu gambar terakhir yang saya rakam masa nak tunggu mama dapat katil..then gambar ngan tich pula gambar terakhir mama sebelum operation..okay back to story..selepas admitted..saya pun setialah menemani mama di hospital..saya ngan abah amik hostel kat hospital tu..sebelah je ngan bangunan wad mama..bilik biasa je..cukuplah sekadar nak tido malam..bayaran pun RM7 je..Ptg tu..abang, tich n kak shana sampai from kl...diorang jumpa mama..n esoknya (3 Mac) mama masuk OT..quite lama jugak...dah lewat petang menjelang senja baru mama kuar..masa tu keadaan mama sangat lemah....tapi bila dah masuk ke wad balik nampak mama dah semakin fresh...dan alhamdulillah keesokannya (4 Mac) mama dah discaj from wad...sebelum balik kedah mama cakap kat abah..nak makan nasi kandar..ajak abah singgah...tapi memandangkan keadaan kesihatan saya yang ketika itu diserang demam panas..so kami tak jadi singgah..sepanjang jalan mama duk jaga saya je..n bila sampai kedah..masa terus masak nasi n lauk2 untuk saya makan..bagi ubat dan saya terus tido lepas tu...Dalam pukul 10 malam gitu..mama start sakit dada..abah terus kejutkan saya..macam2 kami buat..sapu minyak..urut dada..semua tak hilangkan sakit...terus bawak mama ke hospital alor setar..yang merawat doktor baru yang sangat lembab...tak tau apa nak buat..as a bekas pekerja hospital mama dah bgtau doktor tu..apa yang dia perlu..tapi still dia tak nak dgr n nak refer tu MO...last2 mama dimasukkan ke wad..n di monitor gerak jantung...masuk ubat macam2...tapi ubat2 tu semua kata mama bukan nak hilangkan sakit dia..just untuk bagi lalok..sort of dadah jugak..mama dah request nak ke penang semula jumpa pakar tapi ya allah..prosesnya punyalah lambat....pukul 1.30 petang (5 Mac) baru mama dihantar ke penang dengan ambulance..dan pengalaman pertama saya..mengiringi mama dalam ambulance...serius saya rasa mcm2 masa tu..keadaan mama yang teruk...dengan keadaan saya yang demam panas tak hingat..tapi saya tahan jugak..sampai2 je penang..terus masuk OT balik..doc cakap kena proceed with another operations...saya dah gelabah tak hingat masa tu..nangis je..dah le saya sorang2 masa tu..abah tak sampai lagi...abang pun dah balik kl..nasiblah sementara tunggu mama..kawan2 reporter di Penang datang menemani...kul 7 pm mama settle operations..terus dimasukkan ke CCU (coronary Care Unit)..stil dimonitor segala2nya..
masa ni barulah saya tau sebab apa mama jadi begitu..jantung mama dah block..darah tak boleh mengalir..supposed after 1st operation..mama kena amik ubat untuk cairkan darah..doc dah prescrip kat notes ubat..tapi pharmacy terlupa bagi ubat tu...kalau mama amik ubat tu..kata doc..mungkin tak akan jadi gini...masa tu memang saya marah sesangat kat pharmacy..rasa nak mengamuk semua cukup..tapi nasib baiklah ditenangkan oleh kawan2...
after maghrib abah sampai...sekali lagi kami bermalam di hostel hospital...
Isnin (6 Mac) keadaan kesihatan mama still sama...cuma mama dah boleh bukak mata...dah boleh cakap2...masa mama tgk saya..dia suh gi amik ubat..dia tau demam saya dah teruk..masa tu saya ikutkan je..sebabnya abang n adik2 dah sampai..so diorang boleh tak over jaga mama..saya ki opd ngan abah..amik ubat..check darah..then balik bilik n tido...seharian hari isnin tu saya dah tak melawat mama...esoknya (7 Mac)..kami terus berkampung depan wad mama...
mama dah panggil saya n pesan macam2..masa tu saya dah rasa sesuatu...saya cakap kat mama nak sambung cuti..mama kata tak payah..jgn bazir cuti tahunan..tapi saya call jugak boss..cakap keadaan mama..n mungkin terpaksa sambung cuti selagi mama ditahan di wad...bos kata ok..alhamdulillah...petang..saya tgk doc n nurse kuar masuk bilik mama..saya dah makin risau..screen monitor ecg mama dah makin perlahan..bp makin rendah...
doc panggil saya..cakap paru2 mama dah penuh fluid..diorang nak tebuk leher untuk kuarkan fluid..suruh saya bincang dengan the rest of family member..tapi selepas berbincang abah kata no..doc cakap mama dah takde harapan..sekarang pun bergantung dengan mesin bantuan sahaja...after maghrib..abah gi surau..baca yasin..kami adik beradik setia tepi katil mama...after abah solat..dia naik n bagi izin doc untuk tutup mesin hayat mama...perlahan2...jantung mama berhenti berdegup dan akhirnya pada jam 8.17 malam..mama meninggalkan kami buat selama2nya...kami sekeluarga redha dan menerima semuanya...
panjang saya melalut kan..
tapi back to the firasat...
Mama suruh saya amik cuti sampai 7 hb seolah2 dah tau 7hb tarikh mama akan dijemput ke alam baru...dan mama tak benarkan saya sambung cuti tahun...kerna mulai 8 Mac..saya diberikan cuti ihsan 4 hari (cuti kematian keluarga terdekat)...
hmmmm....
**Mama meninggal tanpa sempat mengenali mr papa..mungkin kenal..tapi hanya pada nama..kerna hingga ke akhir hayat mama..saya dan mr papa tiada sebarang hubungan serius...cinta antara kami hanya mula berputik pada bulan September 2006**
.
.
So back to my boss nye sms..mungkinkah semuanya ini firasat..
atau mungkinkah rasa takut bos saya selepas beberapa sahabat karibnya kembali ke rahmatullah..
wallahualam...
apa2 pun..saya dah maafkan semua salah silap bos saya..dan saya juga dah halalkan segala2nya..
saya juga dah smsm mengharapkan yang sama dari bos saya...

dan dikesempatan ini..saya juga ingin memohon maaf kepada semua..mungkin ada salah silap saya...halal kan segala2nya..

tak salah kan....kalau kita ingat mengingati kematian...

Ya Allah, kau ampunilah dosa kami...
kau permudahkanlah urusan kematian kami...dan kau jauhilah kami dari segala azab siksaanmu..
tempatkanlah kami di kalangan orang2 yang beramal dan beriman kepadamu...
temukanlah kami dan keluarga kami di padang mahsyar..permudahkanlah perjalanan kami di titian siratulmustaqim...tempatkanlah kami dalam syurgaMu...
amin.

7 memo menunggu dibaca:

Dj Epoi said...

Terkedu....Dj Epoi baca citer ni..bagusx3, Buat Semua tak salah kirannya Ingat Mengigati....kerna kita kat sana juga nanti...Dj Epoi kasik 5 Bintang buat EDITOR - Biarkanku Dengan Diriku rasa macam Baca Surat Khabar utusan Malaysia plak......,Walaweeeeeeeeeeee
Arioooss

eida.. said...

sedihnya ida baca n3 ni... tak dapat lg bagaimana nak hadapi kehilangan org tersayang.. kehilangan baby yg di kandung yg belum lahir kedunia pun tak dapat nak kawal perasan beberapa hari...inikan lg org yg tersayang yg sentiasa hadir di depan mata,....

Aleeya said...

alahai sedey lak baca, nanges ai tawww...

MariaFaizal said...

This very entry has intense/deep meanings for love.God's love to hamba2Nya,Mom's Love, Husband's Love,Families' love & most importantly YOUR love to involving people or loved ones around you/us.

I'm moved by the story & the thought always crosses my mind if we'd be given conciousness of 'the signs' by Allah s.w.t when our time arrive. Let's pray the best for everyone & I'm glad this post reminds me to more passionate about my life, and just be grateful for wht I have.Being loved...& the ability to love back.

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

salam
x terkata kak rose kala membaca

jeebsion said...

truth to be told, I didn't know your mom dah takdak .. I still remember how she treated me ajak mai umah makan apa suma when we were still children. Darjah 2 masa tuh ... I'm glad that I knew her ... I'm glad that I knew you .. moga2 Dia ditempatkan di antara orang2 beriman .. insyaAllah.

Naddiea said...

sone,aku baca entry hang ni sekali lalu saja sbb aku tau mmg sedih sangat.iskk..iskk..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin