Wednesday, May 12, 2010

Belajar di Rumah

Walaupun Alesha belum ke tadika..
tapi sebagai ummi dia saya dah mula mengajar alesha perkara2 asas di rumah..
Alhamdulillah..pada umur dua tahun ni..
alesha dah pandai mengira nombor satu hingga 1o dalam kedua2 bahasa mengikut turutan yang betul...dah boleh nyanyi lagu ABC sampai Z (tapi ada jugak yang masih tertinggal la)...rythm lagu ABC dah ada dah...
dah kenal sebahagian haiwan2 dalam kedua2 bahasa..
dah pandai membaca bismillah...ucap assalamualaikum..jawab waalaikumussalam..
pandai say gud nite...pandai nyanyi a few lagu especially lagu I love You...You Love Me...We Are Happy Family (barney)...
lagu are you sleeping..are you sleeping..buah-buahan pun dah kenal...cuma kaler je alesha tak kenal lagi..
so birthday alesha yang lepas..adik saya yang ketiga IYRA belikan alesha colouring book n crayon...awal2 dulu alesha suka masukkan crayon dalam mulut pastu nak gigit..
so saya sembunyikan crayon tuh dulu...ishhh bahaya ok...so skrg ni baru saya ajar dia...terangkan dekat dia...fungsi kaler semua..
so nampaknya dia dahh faham n tak lagi masukkan mulut..
dapatlah saya ajar alesha mewarna...
dengan kerusi meja ABC plastik yang dibelikan acik..
saya ajar alesha kenal warna2...lepas tu how to aply colors to colouring book..
alesha minat sungguh ngan buku princess kakak tisya yang tertinggal masa balik weekends hari tu..so duk guna buku tu je lah..
at first ni memang dia tak reti mewarna langsung..yg dia tau conteng2 garis2 je...
tapi takpe..untuk didik anak kita kena bersabar kan...
saya harap alesha akan cepat belajar mewarna...
come on sayang..alesha dah dua tahun sebulan skrg...
kena pantas tau..ummi sayang kakak..
mwahhhhhhhhhhhs

14 memo menunggu dibaca:

Aleeya said...

mmg memerlukan kesabaran mendidik dan melayan kehendaknye..lebih2 lagi bila dorg menconteng dinding umah..erm yg tu ilg sket kesabaranku heheheheh

marinahunny said...

budak2 kalu mewarna dia conteng2 je..tp ok la didik dr awal cara pegang crayon tu nt blh ajar menulis plak..

@>--ummi zahra--<@ said...

mmg nak didik anak ni kena penuh kesabaran kan..kdg2 kite ni hilang sabar gak sebab zahra sekarang dah makin melasak..sumer bende nak dicampak..camne ek sue..?

lily azliyana @ mama zara said...

wahhh..gud girlnye alesha..dah pndai membaca n mengira ek..Zara lom pndai lagi..baru nak ajar sket die dh sibuk nak main benda lain..pastu balik2 nak tgk animals jek tak habis2..ehehehe

psl mewarna, die mmg suka..tp macam alesha lah, dok menconteng jek sbnrnya, bukan kaler bebetul pon. slow2 belajar..=p

*SiRibenMerah said...

molatnya pipi dia.... haishhhh~

mama_iris said...

nanti boleh ajar kan adik khayra ye....dia pon ske masukkan pensil/kaler dlm mulut...geram tol....hehehhe

Diamilikku said...

Yaya : dah ada dah bahagian rumah yang diconteng...tapi masa tu dia kecik lagi tak paham apa2..so far skrg ni takde lagi dah conteng2 dinding...

Diamilikku said...

Marina : alesha pegang pensil tak betul lagi..tangan duk lembik lembut lagi..memang tak leh ajar menulis lagi

Diamilikku said...

Mimi : hurmm alesha pun sama...sue kurung dia dalam bilik gelap untuk beberapa minit..dia akan nangis gila2...pastu dia keluar su tanya dia nak buat lagi ke tak...dia cakap taknak...esok tu kalau dia buat lagi su ulang benda yang sama...dalam 5 hari je dia akan ulang..lepas tu dia ingat dah kalau buat salah kena kurung bilik...harap2 tak buat dah la

Diamilikku said...

Lily : umur nih memang diorang minat animals...tak leh nak kata apa....hehehhehe..mujur alesha tak minatk untuk bela animals jer

Diamilikku said...

Ayang : makan banyak tu yang moolat..

Diamilikku said...

Mama airis : hahahahahah.....awal2 memang centu...depa nampak colourful ingatkan food lah tu

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

kalau blh bagi award entry terbanyak dlm blog rasa hang blh dpt..heeeee
kekanak mmg suka pun kaler2 camtu...kan warna blh merangsang minda depa. aku x berani lagi bagi irsa buat kaler2 ni kang dikalernya dinding2 rumah tak ke haru.

Diamilikku said...

hahahhaha...eza : selagi irsa tak boleh balas apa yang kita cakap hang jangan bagi lah..aku berani bagi sebab alesha dah faham dah...so boleh explain kat dia...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin