Saturday, May 8, 2010

Seorang baby dan Daun Mambu


Bagi sesape yg tau fugsi daun mambu ni sure dah boleh agak kan entry saya pasal apa..
Daun mambu (seperti dalam gambar di bawah) banyak sungguh manfaatnya..
masa saya dalam pantang bersalin..
tiap2 hari saya akan mandi dengan air rebusan daun mambu bercampur daun2 lain lagi lah..
dan hari ni sekali lagi daun mambu berjasa untuk ahli keluarga saya..
My son - aisy mifzal confirm kena demam campak..
that's why beberapa hari sebelum ni asyik meragam je...
rupa2nya nak keluar campak..so semalam..
masa saya tgh bertugas di dewan kapitol..
dapat msg dari mr papa...aisy confirm demam campak..
papa kat umah mama diorang..dah keluar dah biji2 aisy..
terus tak senang duduk saya dekat sana..
right after VVIP bagi ucapan..
saya amik folder teks terus gerak balik..
singgah a few farmasi carik losyen calamine
tapi takdak...terus balik umah..amik budak..
sampai umah sapu bedak sejuk dulu..call abah inform.. Pagi ni..sesudah subuh saya dah gerak balik umah abah..
sampai2 je aisy tido..then dia bangun aktif bermain ke sana sini...
dalam kul 10 mcm tu dia tido balik...
bangun tido saya bagi hirup sup ayam..semangkuk juga habis campur nasi lembik..
then bagi mandi ngan daun mambu...

Ha ni lah air mandian aisy..relai2 kan daun..
ramas dalam air sejuk....then mandikan aisy...biar segar bugar sket..
Anak teruna saya yang relax je masa mandi...
cool baby...hehehhe..mujur la aisy kena campak sekam je..
takde la saya risau sangat...alhamdulillah..
hari ni dah keluar habis sampai ke tapak kaki...
esok lusa okaylah tu...
aisy pun sangat aktif plus DAH BOLEH SESUATU....
boleh apa?? haaaa tunggu entry berikutnya yer....
(pssstt sape yang ada FB saya mesti tau apa yang aisy dah boleh)..
hehhehe...

"Hadiah hari Ibu yang cukup bermakna buat saya"..

5 memo menunggu dibaca:

@e_da said...

bagus juga akak bgtau petua ni.. tp sy tak kenal daun ni.. huhuh... aisy cepat sembuh k..selamat hari ibu buat kak su

Diamilikku said...

petua ni abah akak yg bgtau eida...kalau ikut akak pun tak tau jugak...daun dia mcm dalam gambar ni je...kat kl yang banyak kat area brickfield..area kuil2 india mesti banyak....(kalau jadi kat mika..ida tanya je org2 india mana nak cari daun mambu)

Aleeya said...

ooo tu ke daun mambu hehe, sian aisy kena demam campak eh, biasa la budak2 kan, damia ni umo nak msk 3 thn tp campak ke ciken pok ke blom lagi kena..org2 kata tiap2 budak akan kena sekali kan..arap2 klo dia kena nanti jgn la lama sgt..sian klo tgk budak2 ni tak sihatkan..:((

Diamilikku said...

rasanya kena dua kali kot yaya..sekali campak (yg kecik mcm aisy kena) sekali ciken pox(yg berair tuh)...su kena campak masa kecik2..sekali kena ciken pox masa umur 21 tahun...alahai...sib baik tak naik kat muka ai tau...kalau tak mr papa tak berkenan dah kat ai you

ietafakyra said...

patut la asik demam2 jer, nk keluar campak ghoppaaanya. ok la tu, cepat sihat yer bby!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin